Κεντρική Μακεδονία: Διπλασιάστηκαν τα υπό κατάληψη Σχολεία

Eurokinissi
Αγώνα δρόμου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας να πείσει τους μαθητές να γυρίσουν στα σχολεία

Κύμα καταλήψεων «σαρώνει» τη Βόρεια Ελλάδα από μαθητές οι οποίοι αντιδρούν μεταξύ άλλων στη χρήση μάσκας εντός των σχολικών αιθουσών. Τη Δευτέρα σε περισσότερα από 20 σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας-σε σύνολο περίπου 750-δεν χτύπησε κουδούνι και διπλασιάστηκε ο αριθμός των σχολικών μονάδων που βρίσκονται υπό κατάληψη σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, ενώ η τάση είναι ανοδική.

Υπό κατάληψη βρίσκονται σχολεία της Τούμπας, της Μηχανιώνας, της Επανομής, των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και 1ου και 3ου ΓΕΛ Ευόσμου, καθώς και τα Γυμνάσια Ν. Πετριτσίου, Λευκώνα και το ΕΠΑΛ Σιδηροκάστρου στις Σέρρες ενώ κλειστό είναι και το 2ο Γυμνάσιο Νέων Μουδανιών. Την ίδια ώρα παραγγελία να σχηματιστεί δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας παρήγγειλε, από την Αστυνομία, η Εισαγγελέας Ανηλίκων Δήμητρα Τσιαρδακλή για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στο νομό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτήν,  όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει συμμετοχή ενηλίκων σε κατάληψη σχολείου θα εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για το ίδιο αδίκημα.

Τα αιτήματα των μαθητών

Οι μαθητές αρνούνται να φορέσουν μάσκες μέσα στις τάξεις, όπως προβλέπουν οι διατάξεις των Υπουργείων για την προστασία από τον κορονοϊό, ζητούν σωστή απολύμανση των χωρών των σχολείων σε τακτά χρονικά διαστήματα, επισημαίνουν την έλλειψη βιβλίων για τα μαθήματα κατεύθυνσης του Λυκείου και την τήρηση αποστάσεων με τη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων.

Σύμφωνα με τους μαθητές, οι τάξεις είναι υπεράριθμες, στα διαλείμματα δεν υπάρχει οργάνωση σχετικά με τον προαυλισμό με αποτέλεσμα να συνωστίζονται, ενώ παράλληλα ζητούν μόνιμες καθαρίστριες στα σχολεία και εκφράζουν την αντίρρησή τους για την τράπεζα θεμάτων. Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν την Δευτέρα μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νέων Μουδανιών για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία. Οι μαθητές παρέμειναν έξω από το Δημαρχείο για να παρουσιάσουν τα αιτήματα τους στον Δήμαρχο, Μανώλη Καρρά.

Περισσότερα από 20 σχολεία τελούν υπό κατάληψη μέχρι στιγμής και η τάση είναι αυξητική. Προσπαθούμε να πείσουμε τους μαθητές μέσα από το διάλογο και χρησιμοποιώντας ορθά επιχειρήματα προκειμένου να αλλάξουν στάση και να επιστρέψουν στις αίθουσες των σχολείων φορώντας μάσκες, ένα μέτρο που είναι θεσμοθετημένο από την ελληνική Πολιτεία. Σύμβουλοι εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων προσπαθούν να εξηγήσουν στους μαθητές το λόγο που πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας. Σε πολλές περιπτώσεις είναι και οι ίδιοι οι γονείς αντίθετοι με το κλείσιμο των σχολείων και μας ζητούν να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου  αυτά να ανοίξουν» δήλωσε στο ethnos.gr ο Αλέξανδρος Κόπτσης, νέος Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο τελευταίος θα βρεθεί την Τρίτη σε σειρά σχολείων που βρίσκονται υπό κατάληψη προκειμένου να συνομιλήσει με την μαθητική κοινότητα.

Κλειστά και λόγω Ιανού και κορονοϊού

Στο μεταξύ, ο Ιανός και ο κορονοϊός αναγκάζουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να κρατήσει κλειστά τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας από σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, ενώ αυτό συνέβη ήδη με το «λουκέτο» που μπαίνει στα σχολεία της Πέλλας. Επιπλέον, σε άλλες 20 σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια έχει ανασταλεί η λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Από αυτές, οι 17 αφορούν σχολεία της Αττικής και οι υπόλοιπες τρεις αφορούν τμήματα σε σχολεία του Πύργου, των Τρικάλων και των Σερρών. 

Υπενθυμίζεται πως τέσσερα σχολεία της επικράτειας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους πλήρως. Πρόκειται για το 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής και το 2ο Δημοτικό Βουτών Ηρακλείου, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και το 2ο Νηπιαγωγείο Δάφνης, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και την 1η Οκτωβρίου.

Έθνος

Για να ενημερώνεσαι ΠΡΩΤΟΣ για όλα τα τελευταία ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ πάτησε εδώ.


Διαβάστε ακόμη στα "Σχολικά Νέα":